Křížení druhů...
Strana 1 z 2 • Share •
Strana 1 z 2 • 1, 2 
Křížení druhů...
Pokud budu mít v akvárku společně více druhů achatin, může se stát že se budou vzájemně křížit, nebo si vyhledávají stejný druh?
Cidik- Poeet p?íspivku: 18
Registration date: 06. 06. 08
Re: Křížení druhů...
záleží které druhy to budou a zda budou mít k dispozici partnera stejného druhu nebo ne... ale pářit se mohou a mohou mít i životaschopné potomstvo kříženců... ale pozor na to... tyhle směsky bych dala všechny na skrmení. Doporučuju raději chovat odděleně nebo mít dohromady hodně rozdílné druhy (15ti centimetrová fulika se asi nebude pářit s 5ti centimetrovou iredalei, ale sichr je sichr). Hlavně se nesmí chovat dohormady různé poddruhy! (viz achatina fulica a achatina fulica rodatzi apod...)
Admin- Admin
- Poeet p?íspivku: 22
Registration date: 26. 02. 08

Poddruhy?
Proč se "hlavně nesmí pářit poddruhy" ? A jsou ti "kříženci" normálně životaschopní? Já mám momentálně fulici, fulici albino body, immaculate a achatiny a koupil jsem jim ten velikej samla box z Ikei jak je na kolečkách s tím že tam budou bydlet spolu. Zatím bydlí ve Fauna boxech páč mají tak 1 - 3 cm a pořád je někde hledám, protože nechtěli jíst a byli jen schovaní - v menším boxu lezou a papají. 
Cidik- Poeet p?íspivku: 18
Registration date: 06. 06. 08
pouliční směska
životaschopní budou... ale budou to prostě kříženci... je to jako bys choval papírové dalamatiny a papírové jezevčíky a pak je prostě nakřížil dokupy... šťěnata budou životaschopná, budou v pohodě, ale budou to prostě štrasprodukty... - mimina samo prodáš a pak se to tu bude hemžit neidetifikovatelnými šneky... (protože každý si chce odchovat aspoň toho jednoho šnečka že jo...
Admin- Admin

Myslím že křížení druhů je zhovadilost
Už tak jsou problémy určit druhy a navíc je jich dost a dost už i u nás. Tak proč to kazit křížencema 
Izzy- Admin
- Poeet p?íspivku: 14
Křížení
No nevim, vsichni tady pisete o krizeni druhu ale nekde jsem cetl, ze rozdilne druhy nelze zkrizit az na A.fulica a A.immculata.Tak jak to teda hodne by me to zajimalo protoze mam vic druhu pohromade.
Honza71- Anonymní
kříženci
Ono samozřejmě jsou druhy které se mezi sebou nekříží a jsou "bezpečné" - určitě bych se nebála spojení archachatina s achatinou nebo achatina iredalei s jakýmkoliv jiným druhem... sama mám šneky po dvou druzích dohromady a ještě se mi nestalo že by se spářily, ale snažím se mít dohromady hodně rozdílné druhy...
o fulica x reticulata se ví, osobně bych věřila i fulica x iredalei... - jinak samozřejmě poddruhy jednoho druhu se mezi sebou kříží běžně... (immaculata var. immaculata, var. panthera) -
(achatina fulica var. rodatzi, var. hamilei, forma albino apod...) (albíny bych klidně nechala spářit s klasickou formou, albíni se poznají snadno;)
o fulica x reticulata se ví, osobně bych věřila i fulica x iredalei... - jinak samozřejmě poddruhy jednoho druhu se mezi sebou kříží běžně... (immaculata var. immaculata, var. panthera) -
(achatina fulica var. rodatzi, var. hamilei, forma albino apod...) (albíny bych klidně nechala spářit s klasickou formou, albíni se poznají snadno;)
Admin- Admin

Je možné, že by se mohl skřížit druh Achatina Achatina s Achatina Fulica Albino Body nebo s Achatina Reticulata? Moc se nevyznám v těch poddruzích... Bylo by asi lepší, aby mi poradil někdo zkušenější... 
Moc děkuju za odpověď
Moc děkuju za odpověď
Milly- Anonymní
Achatina fulica albino body
Prosím prosím, kdo tu psal, že má ty fulicy albino body, mohla bych si koupit mladé? Já mám aky dost širokou nabídku achatin, tak když budu mít mladé, můžeme i měnit. Díky! Achatina1@seznam.cz
Hel- Anonymní
Křížení druhů
Přemýšlím teď nad tímto tématem. Myslím si, že je také hodně důležité, co se od chovu očekává. Když už nějací kříženci vzniknou, mělo by se o tom vědět - měli bychom vědět o tom, jaké šnečky chováme v terárku... A případně, když odchovaného šnečka budeme posílat dál, měli bychom tuhle informaci dát najevo a neklamat druhé. Myslím si, že je mnoho lidí, kteří neřeší a nebo neví - jaký mají druh šnečka doma, jsou prostě rádi, že nějakého mají... Kdo si zakládá na přehlednosti a má radost z čistoty, tak křížení prostě zabrání... Bylo tu přírovnání ke psům, myslím si, že každý z nás má zkušenost s tím, že křížený pes není o nic míň, nedělá ho to horším společníkem a myslím si, že o tom ani nepřemýšlí. A pokud bychom se měli bavit o přirozených podmínkách, proč máme tedy šneky v teráriu? Domnívám se, že šnek v blbých podmínkách prostě vajíčka nenaklade... Ale tohle je názor proti názoru... chápu oba pohledy...
Sounalezitost- Poeet p?íspivku: 34
Registration date: 09. 11. 08
křížení
teoreticky se můžou křížit téměř jakékoliv druhy v rámci jednoho rodu (rod achatina s archachatinou ne)... samozřejmě s výjimkou A. iredalei, které jsou živorodé... v každém případě fulica s reticulatou se mohou křížit stoprocentně...
já mám šneky po dvou druzích v jedné ubykaci a snažím se je mít tak aby se nepářili dohromady... takže třeba iredalejky s panterama, fuliky s arch. ovum a tak
Když už vzniknou kříženci (většinou tedy co jsem si všimla - jsou li dva šneci stejného druhu, pak se drží pokupě a za jiným druhem nelezou), tak osobně bych asi doporučovala buď skrmení, nebo darovat někomu na skrmení... jinak v těch šnecích bude za chvilku strašný guláš
já mám šneky po dvou druzích v jedné ubykaci a snažím se je mít tak aby se nepářili dohromady... takže třeba iredalejky s panterama, fuliky s arch. ovum a tak
Když už vzniknou kříženci (většinou tedy co jsem si všimla - jsou li dva šneci stejného druhu, pak se drží pokupě a za jiným druhem nelezou), tak osobně bych asi doporučovala buď skrmení, nebo darovat někomu na skrmení... jinak v těch šnecích bude za chvilku strašný guláš
Admin- Admin

ahoj. minulý rok mi babička koupila 2 šnečky, vůbec jsem nevěděla jak se o ně starat a ani internet jsme ještě doma neměli a tak jsem jim nedávala sepiovou kost. Zhruba tak 3 měsíce byly bez ní. Teď je jedna velká 16cm ( ale jsou na ní vidět bílá místa jak jí okusovala ta menší) a ta druhá 9 cm.Nevíte čím je způsobeno že jedna je menší než ta druhá?? nezavíčkovala se to vím určitě, apetit má větší a ještě ožírala ulitu větší achatince . U obou už je vidět ten orgán jak se tim rozmnožují, tak nevím jestli je možné aby se spářili takle rozdílně velcí jedinci.
PS:nenadávejte mi prosím že sem jim tu sepiovou kost nedávala, ale ten dárek byl opravdu nečekaný a něměla jsem kde čerpat informace, já si to vyčítam furt.
PS:nenadávejte mi prosím že sem jim tu sepiovou kost nedávala, ale ten dárek byl opravdu nečekaný a něměla jsem kde čerpat informace, já si to vyčítam furt.
nessa- Anonymní
tak jsem na to přišla, ta menší je achatina fulica a ta větší achatina reticulata, dají se tyto druhy množit?
nessa- Anonymní
Křížení
Nesso, neboj - nádávat Ti nebudu, protože tím nikdo nic nezíská (pokud by si neléčil nějaký osobní komplex), jen si nám tím hezky ukázala, jak odolné achatinky jsou, protože někde se píše, že prostě nevydrží být tři dny bez sépiovky. Možná neznáme pravdu, protože dobrovolně své šneky bez sépiovky nenecháme, když víme, že jí potřebují. Takže tím, že Tvoji šnečci sépiovku dlouho neměli, si vlastně podle mě chovatelům přispěla zkušenost. A. fulica, A. reticulata se opravdu mezi sebou můžou křížit, otázka - jestli je to dobře nebo není, to už si musíš přebrat sama a příspěvky tady Ti k tomu můžou dopomoct. Já mám reticulatu a tři fulicy pohromadě, a už jsou dospělí tak taky mají tendence se mazlit... Fulicy mají ale zimní spánek a reticulata se tedy zkřížit nemůže, mě se nechce osobně šneky křížit, ale je problém pro mě sehnat nové prostorné terárko. V tom případě bych měl jednat, dokud fulicy spí.
Máš výhodu v tom, že máš dva šneky - tak víš přesně, čí to jsou potomky, já ale z vajíček nepoznám, jestli se fulica zkříží s reticulatou a nebo přirozeně se svým druhem, a pomalu až do většího vzrůstu ulity nepoznám pravdu... Pokud je teda nenačapám, jak souloží
Často je zmiňováno, že akorát a. iredalei je výjimkou, že se nespáří s jiným druhém achatiny, ale už opravdu nevím čemu mám věřit, když jsem spatřil tohle foto

páření a. fulica s a. iredalei - zdroj
Asi že se dějí zázraky? A. iredalei mám oddělené... a časem oddělím i fulicy a reticulatce pořídím kamarádkokamaráda...
Máš výhodu v tom, že máš dva šneky - tak víš přesně, čí to jsou potomky, já ale z vajíček nepoznám, jestli se fulica zkříží s reticulatou a nebo přirozeně se svým druhem, a pomalu až do většího vzrůstu ulity nepoznám pravdu... Pokud je teda nenačapám, jak souloží
Často je zmiňováno, že akorát a. iredalei je výjimkou, že se nespáří s jiným druhém achatiny, ale už opravdu nevím čemu mám věřit, když jsem spatřil tohle foto

páření a. fulica s a. iredalei - zdroj
Asi že se dějí zázraky? A. iredalei mám oddělené... a časem oddělím i fulicy a reticulatce pořídím kamarádkokamaráda...
Sounalezitost- Poeet p?íspivku: 34
Registration date: 09. 11. 08
Mě to strašně mrzí, ale možná žraly kamínky vápence( měla jsem je totiž v hlíně)
Jak vypadají ti kříženci?
Jak vypadají ti kříženci?
nessa- Anonymní
Strana 1 z 2 • 1, 2 
Strana 1 z 2
Povolení tohoto fóra: